Ss2

Održano predavanje „Islamizacija srpskog etničkog prostora i istorija Srba islamske vjeroispovjesti“

Istoričar i publicista Salih Selimović održao je 18. maja 2022. godine predavanje na Fakultetu bezbjednosnih nauka na temu “Islamizacija srpskog etničkog prostora i istorija Srba islamske vjeroispovjesti”.

Selimović je svoja istoriografska i demografska istraživanja sprovodio na prostoru Stare Raške, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

U sadržajnom predavanju, Selimović je proces islamizacije “srpskog etničkog i kulturnog prostora” podijelio u tri faze:

Početna faza koja je trajala od kraja 16. do sredine 17. vijeka koju karakterišu pojedinačni prelasci na islam. Prema prvom popisu pašaluka Bosna, sprovedenom od strane osmanske okupacione uprave krajem 16. vijeka, popisano je ukupno 37000 porodica, od čega svega 337 muslimanskih. Slično važi i za Hercegovinu.
Glavna faza od sredine 17. do početka 19. vijeka koju karakteriše masovan prelazak na islam, uslovljen nasiljem, ekonomskim i staleškim povlasticama (danak u krvi, islamizacija na feudima).
Kasna islamizacija od početka do sredine 19. vijeka, koju takođe odlikuju pojedinačni prelasci na islam.

Opšta odlika procesa je teže prihvatanje promjene vjere kod žena, a lakše kod vlastele i mlađe populacije.

“Iako je islamizacije bilo i na drugim prostorima osmanske uprave, ona nigdje nije dovela do formiranja novih nacija kao što je to slučaj na srpskom etničkom i kulturnom prostoru”, navodi Selimović.

Smišljene propagandističke konstrukcije poput velikosrpske hegemonije, bogumilstva, zatim indoktrinacija i nezainteresovanost stanovništva dovele su do kratkoročnog uspjeha nosioca bošnjačke nacionalne ideje, ali i do nepopravljive dugoročne štete, mišljenja je profesor.

Proces razgradnje “srpskog etničkog i kulturnog prostora” započet u osmansko doba, nastavili su Austrougari, a završili komunisti, zaključuje Selimović.

Salih Selimović je srpski istoričar i publicista, rođen 1944. godine u Tešnju. Potiče iz srpske porodice Vujović (Hercegovina). Autor je 20 knjiga i 116 naučnih i stručnih radova. Redovan je član Matice Srpske, saradnik više naučnih časopisa, dobitnik Vukove nagrade i drugih vrijednih priznanja.

Predavanje profesora Selimovića je rezultat saradnje Katedre za istoriju Filozofskog fakulteta i Fakulteta bezbjednosnih nauka UNIBL.