Webp.net Resizeimage (15)

Počeli „Dani studenata“

Manifestacija „Dani studenata Univerziteta u Banjoj Luci“ otvorena je 13. septembra 2021. godine.

„Manifestacija „Dani studenata Univerziteta u Banjoj Luci“ je prilika da naši studenti javnosti  pokažu svoja znanja, sposobnosti i vještine, ali i da se viteški nadmeću u sportskim takmičenjima, te da učestvuju u kulturnom programu i ono najvažnije – da se druže“, poručio je rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin i naveo da će i dalje sve dobre ideje i projekte koje kandiduje Studentski parlament i Unija studenata Republike Srpske imati snažnu podršku.

,,U godinama koje slijede, nadam se da ćemo biti u mogućnosti da organizujemo i „Dan otvorenih vrata“ za srednjoškolce iz svih krajeva naše Republike i da im pokažemo da je njihov logičan izbor za nastavak školovanja Univerzitet u Banjoj Luci, jer imamo sve i generacijama smo najbolji“, istakao je rektor na svečanom otvaranju u amfiteatru Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Republike Srpske Jelena Starčević istakla je značaj ove manifestacije u okviru koje će studenti imati priliku da se druže, stiču nova znanja, iskustva i nove prijatelje, ali i da na kreativan način izraze svoja interesovanja.

Ona je navela da Ministarstvo podržava studentski aktivizam, te da ima dobru saradnju sa Unijom studenata Srpske, čije mišljenje uvažava za najvažnija pitanja koja se tiču studentskog života i standarda.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci Radovan Jalić naglasio je da su uprkos nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji uspjeli da organizuju „Dane studenata“.

„Pripremili smo bogat program za narednih sedam dana, gdje će svaki student Univerziteta u Banjoj Luci, pronaći nešto zanimljivo za sebe­­“, kazao je on i napomenuo da će na svim događajima biti postavljene kutije za prikupljanje humanitarne pomoći najugroženijim.

„Ovo je dio godine kada se okupljamo kako bismo proslavili naše uspjehe, položene ispite, ali ovo je ujedno i vrijeme kada stičemo nove prijatelje sa članica Univerziteta koje ranije nismo bili u prilici da upoznamo. Na „Danima studenata“ ­­u opuštenoj atmosferi pokazujemo svoja znanja i umijeća i ono što je najvažnije – učimo životnu lekciju iz prijateljstva i solidarnosti“, naveo je predsjednik Unije studenata Republike Srpske Nikola Bojić.

Svečanom otvaranju su prisustvovali i prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Strain Posavljak, te prorektor za ljudske i materijalne resurse prof. dr Dalibor Kesić.

Cilj ovog događaja, koji će trajati do 20. septembra, jeste promocija studenata i studentskog života kako na Univerzitetu, tako i u samom gradu na Vrbasu. Događaj uz podršku Univerziteta u Banjoj Luci i Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, organizuje Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci u saradnji sa Unijom studenta Republike Srpske.