Fbn2

Delegacija Moskovskog državnog oblasnog univerziteta boravila u posjeti Fakultetu od 17. do 23. oktobra

U periodu 17-23. oktobra, u posjeti Fakultetu bezbjednosnih nauka  i Univerzitetu u Banjoj Luci, boravila je delegacija Moskovskog oblasnog državnog univerziteta.

Delegaciju iz Rusije, sastavljenu od nastavnika i studenata Fakulteta bezbjednosti i Pravnog fakulteta, predvodila je prof. dr Elena Priorova.

Gosti iz Rusije u Banjoj Luci borave u uzvratnoj posjeti Fakultetu bezbjednosnih nauka, a riječ je o četvrtoj međusobnoj posjeti. Posjeta je rezultat saradnje Republike Srpske i Rusije, te ranije potpisanog Ugovora o saradnji između Univerziteta u Banjoj Luci i Moskovskog državnog oblasnog univerziteta.

Prijatelje iz Moskve 17.10.2019. godine je primio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, rektor i prorektori Univerziteta u Banjoj Luci, a na Fakultetu bezbjednosnih nauka tim povodom održana je konferencija „Nauka, bezbjednost i mladi“. 

Dodik je gostima iz Rusije rekao da je Republika Srpska stabilna, da ostvaruje dobru saradnju sa Ruskom Federacijom i da se u teškim okolnostima bori sa ekonomskim izazovima. Studentima iz Moskve naglasio je koliko je značajno očuvanje regionalnog mira i stabilnosti.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, izjavio je da je za Univerzitet i Republiku Srpsku veoma važna saradnja sa Rusijom i da Univerziteti iz Rusije mogu računati na našu podršku te podsjetio da su Srbi veoma zahvalni narodu Rusije koji nam pruža nesebičnu podršku.

Priorova je rekla da dolaze sa jednog od najstarijih Univerziteta u Rusiji. „Naredne godine naš Univerzitet obilježava 90 godina postojanja. Danas u sastavu Moskovskog državnog univerziteta radi 15 fakulteta“, kazala je Primorova, navodeći da se nastava izvodi na svim ciklusima studija. Ona je navela i to da je pitanje bezbjednosti sve važnije i da im je upravo iz tog razloga važna saradnja sa Fakultetom bezbjednosnih nauka UNIBL.

Na Fakultetu bezbjednosnih nauka 17.10.2019. godine tim povodom je održana naučna konferencija „Nauka, bezbjednost i mladi“.

Dekan, doc. dr Predrag Đeranić pozdravio je goste iz Rusije, a gostima su se još obratili prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Strain Posavljak i stručni saradnik za razmjenu osoblja i studenata Đorđe Kenjalo. Nakon toga, Radoslav Ivaniš je održao gostima prezentaciju međunarodnog projetka NatRisk, studijskog programa Upravljanje bezbjednosnihm rizicima prirodnih katastrofa koji se realizuje na FBN-u i mogućnostima moguće saradnje na Erasmus projektima.

Dana 18.10.2019. godine na Fakultetu bezbjednosnih nauka održana je zajednička vježba moskovskih i banjalučkih studenata bezbjednosti i kriminalistike (obezbjeđenje lica mjesta i uviđaj – KD Teška krađa). Moderatori vježbe bili su akademik Anatolij Mihajlovič Kustov i mr Predrag Popović.

U nastavku boravka u Srpskoj, gosti su obišli Andrićgrad, manastir Dobrun, spomen obilježje Rusima palim za R. Srpsku u otadžbinskom ratu, etno selo Stanišić, Bardaču, itd.

Zahvaljujemo se svima koji su omogućili da se prijatelji iz Rusije osjećaju kao kod kuće tokom boravka u Srpskoj.