Large Stes 2022 08

Otvoren 15. naučno-stručni skup ,,Studenti u susret nauci”

Naučno-stručni skup ,,Studenti u susret nauci” (StES) koji učesnicima pruža priliku da se upuste u svijet nauke i istraživanja, otvoren je 17. novembra 2022. godine.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin kaže da je ovaj skup jedna od najznačajnijih projektnih aktivnosti koju provodi Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci.

,,Tradicija duga 15 godina ukazuje da je ovaj skup ozbiljna aktivnost, čija organizacija zahtijeva predan i dugotrajan rad, koji traje šest mjeseci”, rekao je Gajanin na svečanosti održanoj u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Po njegovim riječima skup napreduje iz godine u godinu, a o čemu najbolje govori i broj prijavljenih radova koji raste iz godine u godinu kao i njihov kvalitet.

,,Tradicionalno, po okončanju skupa iz štampe izađe i zbornik radova u kojem su sadržani svi oni radovi koji budu predstavljeni na StES-u. To su inače kategorisani radovi i kao takvi kolegama učesnicima ovog skupa u budućnosti mogu biti referenca za izbor u odgovarajuća saradnička, odnosno nastavnička zvanja”, naveo je rektor.

Savjetnik ministra za naučno-tehnološki rad, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske prof. dr Željana Jovičić rekla je da su susreti kao što je StES primjer onoga čemu resorno ministarstvo teži u svojim aktivnostima, a to je da se omogući mobilnost mladih ljudi i njihovo uključivanje u naučni rad.

,,Što prije mlade istraživače uključimo u taj posao – prije će shvatiti njegovu ljepotu i neće im predstavljati teret i na pravi način će čuvati dostojanstvo profesije”, rekla je Jovičićeva.

Predsjednik Organizacionog odbora Vladan Gačić, kaže da je za ovogodišnji StES koji se održava po 15. put, stiglo preko 140 radova.

,,Sažeci i radovi sa ovog skupa klasifikovani u šest naučnih oblasti i to Prirodne nauke, Inženjerstvo i tehnologija, Zdravstvene nauke, Biotehničke-poljoprivredne nauke, Društvene nauke i Humanističke nauke’’, naveo je Gačić i istkao da je među učesnicima skupa ove godišnje najviše njih iz zdravstvenih nauka.

,,Cilj skupa, koji traje do 19. novembra 2022. godine, jeste prikazati naučna i stručna dostignuća studenata svih ciklusa studija i mladih istraživača starosti do 30 godina, te mogućnost njihove primjene u praksi, kao i određivanje budućeg pravca istraživanja. Ovo je ujedno i prilika da se unaprijedi naučno-istraživački rad studenata u zemlji i regionu, promoviše naučni duh akademske zajednice, razmjenjuju mišljenja i sklapaju nova prijateljstva”, kaže Gačić.

Po njegovim riječima na Naučno-stručnom skupu, pored studenata Univerziteta u Banjoj Luci učestvuju  i studenti iz Sarajeva, Beograda, Niša, Kragujevcu, Prištine sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici i Poljske.

Svečanom otvaranju, pored dekana, prodekana i nastavnika Univerziteta, prisustvovali su i prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Strain Posavljak, te prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj prof. dr Miroslav Malinović.

Organizator skupa koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, jeste Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci, dok je suorganizator Univerzitet u Banjoj Luci.

  • /uploads/attachment/vest/12822/stes-2022-02.jpg