насловна

Vanesa Vučić, studentkinja Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci uspješno se popela na najviši vrh Turske

Od 3. do 10. avgusta, studentkinja Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, Vanesa Vučić, uspješno je završila izazovan uspon na najviši vrh Turske, planinu Ararat. Ova ekspedicija, koja je uključivala uspon na vrh “Ağri Daği” na visini od 5.137 metara nadmorske visine, bila je značajan poduhvat za našu studentkinju i njen tim.

Planinarenje je započelo letom iz Beograda do aerodroma Van u Turskoj, gdje su se smjestili u hotelu i pripremili za uspon. Prvi dan ekspedicije uključivao je pješačenje iz sela Eli do prvog baznog kampa na visini od 3.200 metara. Nakon noćenja u kampu i prilagođavanja na visinu, tim je drugog dana nastavio ka drugom baznom kampu na 4.200 metara, gdje su proveli dan aklimatizacije.

Trećeg dana, tim se vratio u prvi kamp kako bi se bolje pripremili za noćni uspon. Četvrtog dana, tim je ponovo stigao do drugog baznog kampa, ali su sada ostali da prespavaju u kampu na toj visini, dok su se pripremali za finalni uspon. Nažalost, tri člana tima su odlučila da odustanu od daljeg penjanja iz različitih razloga.

Na petom danu, ekspedicija je krenula u završni uspon u 1 sat ujutru. Devet članova tima, uključujući i našu studentkinju, stigli su na vrh planine Ararat u 6:50 ujutru po lokalnom vremenu. Nakon kraće pauze za fotografisanje i uživanje u pogledu, tim se vratio do baznog kampa, prije nego što su se vratili u hotel.

Naredni dani bili su rezervisani za istraživanje grada, posjetu mjestu gdje se nalazi Nojeva barka, obilazak palate Ishak Paše i drugih znamenitosti. Studentkinja Fakulteta bezbjednosnih nauka izjavila je da je planinarenje bilo izazovno, ali izuzetno obogaćujuće iskustvo koje je donijelo mnogo novih utisaka i iskustava.

Zahvalila je Fakultetu bezbjednosnih nauka na podršci i sponzorstvu koje je omogućilo dio ovog putovanja. Ova ekspedicija ne samo da je bila fizički izazovna, već je i donijela nezaboravne trenutke i iskustva koja će dugo ostati u sjećanju.