Photo 2024 07 24 12 18 12

Studenti zajedničkog studijskog programa Fakulteta bezbjednosnih nauka i Fakulteta bezbjednosti Državnog univerziteta prosvjete iz Moskve odbranili master radove.

Odbrana master radova prvih svršenih studenata međunarodnog programa master studija „Ekološka bezbjednost“ održana je 16. i 17. jula u Moskvi. U radu i ocjenjivanju državne komisije učestvovao je i dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka – prof. dr Predrag Ćeranić. Na odbrani master radova bila je prisutna i Sandra Čihorić u svojstvu stručnog saradnika u nastavi sa stranim studentima.

Začetke zajedničkog studijskog programa, jedinstvenog po svojoj međunarodnoj prirodi kod nas i u okruženju, vezujemo za 2018. godinu. Put ka realizaciji master programa „Ekološka bezbjednost“ bio je trnovit i nerijetko izuzetno težak, ali je svakako vrijedilo truda jer danas imamo naše prve magistre iz oblasti Ekologija i upravljanje prirodom, odnosno mastere sa zvanjem «Master ekološke bezbjednosti».

Zajednički studijski master program namijenjen je obrazovanju stručnjaka u oblasti ekološke bezbjednosti različitih procesa i proizvodnje. Master treba da bude spreman na inovacije, da ima savremenu stručnu spremu, da vlada kompetencijama u oblasti ekološke bezbjednosti, projektne djelatnosti i upravljanja ekološkim rizicima.

Upisujući master studije, studenti dobijaju mogućnost da povise svoj nivo znanja i/ili da promijene obrazovni profil. Po završetku studija dobijaju se dvije državne diplome.