Otvorena Nauka 2024

Poziv za učešće na panelu i radionicama „Otvorena nauka i zaštita intelektualne svojineˮ

Otvoren je poziv za učešće na dvodnevnom događaju ,,Otvorena nauka i zaštita intelektualne svojine” koji će biti održan 24. i 25. oktobra 2024. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Mogućnost učešća imaju svi nastavnici, saradnici, zaposleni i studenti na Univerzitetu u Banjoj Luci zainteresovani za pitanja otvorene nauke, zaštite intelektualne svojine, licenciranja, patentiranja i komercijalizovanja rezultata naučnog rada u svim naučnim disciplinama. 

Prijave su otvorene do 22. 10. 2024. godine putem linka uz mogućnost prijave na pojedinačne radionice.

  • Prvog dana radionice, 24. oktobra, biće održana panel-diskusija ,,Tanka linija između otvorene nauke i zaštite na tržištu otvorenog pronalaska” uz moderiranje Siniše Marčića iz Savjeta za regionalnu saradnju i učešće eminentnih stručnjaka. Istog dana Neven Tamarut iz  Naučno-tehnološkog parka parka Univerziteta u Rijeci održaće obuku „Kako prepoznati potencijal naučnog otkrića za licenciranje ili patentiranje u odnosu na otvaranje za javnost”.
  • Za drugi dan, 25. oktobar, planirane su dvije radionice. Prva je ,,Komercijalizacija intelektualne svojine” koju će voditi Bojan Ćudić iz Digitalno-inovacionog haba „ONEXˮ iz Banje Luke i ,,Primjena principa otvorene nauke u praksi (od otvorenih podataka do otvorenih rezultata istraživanja) u različitim naučnim disciplinama” pod rukovođenjem Biljane Kosanović sa Univerziteta u Beogradu i Milice Ševkušić sa Instituta tehničkih nauka SANU.

Dvodnevni događaj „Otvorena nauka i zaštita intelektualne svojineˮ organizuje Filozofski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci u okviru Horizont Evropa projekata: ,,Odgovori kroz politike” (POLICY ANSWERS) i ,,Alijansa izvrsnosti u oblasti bioekonomije za stimulisanje inovativne i inkluzivne zelene tranzicije” (BEAMING).

Agendu možete preuzeti OVDJE