DSCN0335

Fakultet bezbjednosnih nauka na 12. Festivalu nauke

Festival nauke, 12. po redu, trajao je 23. i 24. maja, centralni događaj je bio velika izložba ekperimenata, dok su posjetioci mogli da vide naučne demonstracije i druge sadržaje koji na zanimljiv način promovišu nauku.

Na ovogodišnjem Festivalu nauke bio je predstavljen 21 fakultet Univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, Institut za genetičke resurse Banjaluka, Uprava za policijsku obuku, te nekoliko banjalučkih srednjih škola.

Fakultet bezbjednosnih nauka predstavio se sa sredstvima prinude i sredstvima iz kriminalističke tehnike i forenzike. Studenti prenose da su posjetioci bili zainteresovani za sredstva za otkrivanje latentnih i vidljivih otisaka papularnih linija prstiju i dlana, balistička vještačenja kao i za vještačenja za energetske i ekslozivne materije.

Štand Fakulteta bezbjednosnih nauka posjetili su rektor Banjalučkog univerziteta prof. dr Radoslav Gajanin i Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske.

Takođe, predstavljene su knjige u izdanju Fakulteta bezbjednosnih nauka: „Obavještajne i bezbjednosne službe“, „Organizacija i nadležnost policije“, „Terorizam – Pravni okvir i sudska praksa“, „Digitalna higijena“, „Nauka o policiji“, „Inžinjerstvo eksploziva i ekslozivnih materija“.