IMG 20240518 WA0023

Festival “Dani Rusije u Republici Srpskoj”

Trodnevni festival “Dani Rusije u Republici Srpskoj” organizovan je u Banjaluci od 18. do 20. maja sa ciljem proširenja saradnje između Rusije i Republike Srpske. Na festivalu prezentovana su dostignuća u oblastima kulture, nauke, obrazovanja, istorije, duhovnog i moralnog vaspitanja, kao i iskustva u jačanju nacionalnog jedinstva u višenacionalnoj i multireligioznoj Ruskoj Federaciji.

Organizatori festivala bili su Književno udruženje “Susret” Trebinje u saradnji sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, Ministarstvom za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje i Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, Predstavništvom Srpske u Ruskoj Federaciji, Ambasadom Rusije u BiH, Fondacijom za podršku javnoj diplomatiji “A.M. Gorčakov” i Ruskim domom u Beogradu.

Na konferenciji su razmotreni rusko-srpski odnosi na ekspertskom nivou i uzajamno djelovanje u svjetlu savremene transformacije međunarodnog sistema i globalnih političkih potresa. Predstavljen je alternativni ekspertski pogled na ulogu Rusije i mjesto Balkana u kontekstu formiranja novog multipolarnog svjetskog poretka, a izlagali su poznati ruski i balkanski stručnjaci, predstavnici istraživačkih centara, vladinih i nevladinih organizacija i medija.

Prvi dan 18.maja, u subotu, je održana međunarodna konferencija „Rusko-srpski odnosi u kontekstu formiranja multipolarnog svjetskog poretka: iskustva i perspektive“, predstavljao se časopis „Balkanski diplomat“ i bile su obrađene 3 teme na okruglom stolu:

  • „Uticaj vanjskih uticajnih igrača na procese u Balkanskom regionu: istorija i savremenost“
  • „Sukobi na Bliskom istoku i u Evropi: uticaj na trenutno stanje na svjetskoj sceni“
  • „Srpsko-ruski odnosi u promjenjenim geopolitičkim okolnostima: izazovi i perspektive“

Nastupili su sa uvodnom riječju:   Leonid Dračevskij, Izvršni direktor Fonda za podršku javnoj diplomatije A.M. Gorčakova,  Željko Budimir ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Respublike Srpske (BiH), docent katedre za politikologiju Fakulteta političeskih nauka,  Igor Kalabuhov, Amabasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

Drugi dan festivala, 19.maja, u nedelju, je odrađena serija predstavljanja „Javna diplomatija, nauka i obrazovanje u Rusiji: mogućnosti“.

Zadnji dan manifestacije,”Dani Rusije u Republici Srpskoj”, 20.maja održao se ekspertski okrugli sto pod naslovom “Dijalog kultura: iskustvo zajedničkog života naroda Rusije i Republike Srpske”, a u Parohijskom domu Hrama Hrista Spasitelja, organizovala se besjeda na temu “Srpsko-ruske duhovne veze”.