Untitled Design (2)

Prof. dr  Velibor Lalić i doc. dr Gojko Šetka na stručnom kursu “Upravljanje migracijama u zemljama Zapadnog Balkana”

Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine i Ženevski centar za sigurnosnu politiku (GCSP), uz finansijsku podršku švajcarske vlade i Sekretarijata za migracije (SEM) organizovali su stručni kurs o migracijama na Zapadnom Balkanu.

Stručni kurs je održan od 24-27. juna na Jahorini.

Prof. dr  Velibor Lalić i doc. dr Gojko Šetka učestvovali po pozivu organizatora kao predavači na navedenom kursu.

Prof. dr Velibor Lalić održao je predavanje na temu  humanitarnih i bezbjednosnih implikacija migracija u zemljama Zapadnog Balkana.

Doc. dr Gojko Šetka u svom predavanju fokusirao se na sposobnost policijskih sistema zemalja Zapadnog Balkana da pruže adekvante odgovore izazovima migracija.

Predstavnicima policijskih agencija regiona, predstavljeni su aktuelni izazovi u oblasti migracija i azila, posebno Pakta Evropske unije o migracijama i azilu i njegovog uticaja na Zapadni Balkan. Na seminaru je razgovarano je o spremnosti policijskih agencija da se suprotstave ovim izazovima, saradnji sa EUROPOL-om u borbi protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja migranata, povratku i readmisiji migranata u zemlje porijekla, kao i regionalnoj saradnji u oblasti granične bezbjednosti.