Spi3 Min

Počeli ,,Dani studenata Univerziteta u Banjoj Luciˮ

Najveća studentska manifestacija, ,,Dani studenata Univerziteta u Banjoj Luciˮ, otvorena je 10. aprila 2022. godine. 

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da su ,,Dani studenataˮ jedna od najvažnijih aktivnosti koje organizuje Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci.

,,Tokom ’Dana studenata’ očekuje nas i događaj ’Dan otvorenih vrata’, kada vrata našeg univerziteta otvaramo za preko 2.000 maturanata iz svih krajeva Republike Srpske. Budući studenti će tada imati priliku da obiću naše fakultete i upoznaju se s njimaˮ, kazao je rektor.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo mr Srđan Rajčević navodi da će Republika Srpska nastaviti da radi na unapređenju studentskog standarda.

Rajčević je naveo da će Ministarstvo u i godinama koje dolaze podržavati ovu manifestaciju i poboljšanje studentskog standarda.

,,U tom smislu, jedna od bitnih novina koja će se desiti ove godine je adaptacija i rekonstrukcija paviljona u studentskom kampusu, u okviru Studentskog centra ’Nikola Tesla’. Republika Srpska jedna je od rijetkih zemalja u kojima nije došlo do pogoršanja studentskog standarda i zadržali smo i cijene ishrane u tim objektima na istom nivouˮ, rekao je Rajčević.

,,Tokom deset dana, koliko traje ova manifestacija, studenti Univerziteta u Banjoj Luci imaće priliku da učestvuju u kulturnim, sportskim, edukativnim i zabavnim dešavanjimaˮ, poručio je predsjednik Studentskog parlamenta Radovan Jalić i naveo da je jedan od ciljeva i promocija Univerziteta i njegovih članica kod budućih studenata.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Nikola Bojić rekao je da su ,,Dani studenataˮ kreirani kako bi obogatili studentski standard Univerziteta.

Svečanosti povodom otvaranja ove manifestacije, održanoj u banjalučkom Domu omladine, prisustvovali su i prorektori Univerziteta Banjoj Luci: prof. dr Miroslav Malinović, prof. dr Milica Balaban, prof. dr Strain Posavljak i prof. dr Dalibor Kesić.

Inače, ,,Dani studenata Univerziteta u Banjoj Luciˮ najveća su studentska manifestacija u Republici Srpskoj koja se organizuje od 2017. godine. Organizator je Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci u saradnji sa Unijom studenata Republike Srpske, uz podršku Univerziteta u Banjoj Luci i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.