Одржана промоција књиге Коме то сметају “Мали Руси”? аутора доц. др Предрага Ћеранића

На Академији наука и умјетности Републике Српске, 17. априла 2018. године, одржана је промоција књиге Коме то сметају „Мали Руси?  аутора доц. др Предрага Ћеранића.

Нова  књига Предрага Ћеранића  Коме то сметају „Мали Руси?  резултат је систематског истраживања и анализе геополитичких процеса  и сукоба, те безбједносних феномена  попут тероризма и терористичких организација. Књига представља комплексан и цјеловит увид у све безбједносне аспекте дјеловања великих сила, прије свега САД, Британијe и Њемачке, које у реализацији  својих интереса прибјегавају кориштењу  радикалних паравојних структура и организација, не бринући о посљедицама таквог дјеловања. Милитаризација Европе од стране  САД-а уз кориштење  НАТО-a, изразита русофобија  и гомилање војних ефектива и ратних техника на руским границама  имају своју балканску парадигму. Она се огледа у  вјештачком пресликавању измишљене руске пријетње на Србе, односно „Мале Русе“ како их аутор назива у наслову своје књиге.

Промоцији књиге су присуствовали ректор Универзитета у Бањој Луци, проф. др Радослав Гајанин, проректор за људске и материјалне ресурсе, проф. др Лука Кецман, начелник Управе за полицијску обуку, доц. др Миле Шикман и многи други уважени гости.

Књига Коме то сметају „Мали Руси?  састоји се из два тематски повезана поглавља, а  намијењена је, прије свега, стручној јавности, полицијским и правосудним институцијама, али и свима онима који су заинтересовани да боље разумију процесе на које се аутор фокусира.

Аутор је навео да књига представља хронологију његових виђења актуелних политичких ситуација од 2014. до 2018. године.

О публикацији су говорили Дејан Мастиловић, директор издавачке куће „Филип Вишњић“, доц. др Александар Врањеш, Џевад Галијашевић, уредник библиотеке  CHRONOGRAM, Милица Сикимић, приређивач књиге и аутор.

Доц. др Предраг Ћеранић је до сада објавио три књиге из области безбједности: Ко контролише обавјештајне службе, Ко чува чуваре и Изнад тајних служби. Аутор се бави и књижевним радом,  те је објавио пет књига поезије. Уврштен је у више антологија српске поезије у БиХ. Члан је Удружења књижевника Републике Српске од 1999. године.